Предлагат 24 май да бъде обявен за национален празник

0

ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе промени в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник.

Това съобщи на брифинг в парламента Красимир Вълчев, депутат и бивш министър на образованието.

Този ден и сега е един от официалните празници в КТ и се е утвърдил като празника, който се признава и чества от всички български граждани, обясни Вълчев. И подчерта, че, ако мерило за това кое българите признават като най-голям празник е участието в масови прояви, такъв е именно 24 май.

По думите му денят на националния празник трябва да съдържа трансцедентна символика, която да „пронизва обществената тъкан“ през поколенията. Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е точно такава дата, посочи бившият министър на образованието. Това е денят, който в най-голяма степен обединява всички българи, обединява минало, настояще и бъдеще, обобщи Вълчев.

Българската азбука е нашият уникален принос в европейската и световна цивилизация, мотивира още предложението депутатът. Красимир Вълчев отбеляза, че 24 май не е свързан с кръвопролития, битки, противопоставяне, а е триумф на духа и образованието. Свързваме го с влиянието, което и до ден днешен остава в паметта на други държави като фактор, оформил техните култури и възприятия към света, каза още Вълчев. Той подчерта, че кирилицата е един от най-разпознаваемите български символи в Европа, даващ исторически и културни аргументи за потвърждаване на европейската ни принадлежност.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук