Предлагат центъра на Русе за ЮНЕСКО

0

Предложение с такова съдържание изпращат до министъра на културата Владимир Пенев русенски интелектуалци, общественици, хора на изкуството, архитекти, журналисти. Сред мотивите, изложени от арх. Павел Дочев, един от инициаторите на кампанията, направените предварителни проучвания на официалните критерии показват, че предложението отговаря на съществена част от тях.  Особено забележително и актуално е, че Русе е първият български град, втъкал в своя урбанистичен и архитектурен облик силното европейско влияние, приобщавайки още поробена България към цивилизования свят, пише в писмото, което е подписано от над 100 русенски интелектуалци.

Към днешна дата листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО включва 878 паметника от 145 страни. България е представена с 9 обекта, един от които – Ивановските скални църкви е на територията на Русенска област. Последният български обект, включен в листата е тракийската гробница в Свещари, която е записана през 1985 г. От тогава български обект не е попадал в списъка.

Историческите центрове на градове в Европа, намерили място в писъка са 18, като последният град, записан в него, е Виена.

За да попаднат в списъка, кандидатите трябва да отговарят поне на един от 10 критерия. Според инициаторите на предложението, Русе отговаря на няколко от критериите.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук