Предлагат диагностично-свързани групи вместо клинични пътеки

0

Това каза д-р Атанас Щерев, който бе в Русе като лектор на обучителен семинар за акушерки от цяла Северна България. Той бе категоричен, че е необходима болезнена реформа в здравеопазването.

Диагностично-свързаните групи позволяват да се определени тежестта на заболяването, а и оттам вложените усилия от страна на лекарския екип. Когато има по-тежко заболяване би трябвало да се  получи и съответното по-голямо заплащане, а не както е в момента – тежки и леки заболявания да бъдат финансирани по една и съща клинична пътека, е становището на доц. Щерев.

Бившият депутат е категоричен, че касата трябва да стане самостоятелна. „В момента 2 милиарда  лева стоят във фискалния резерв, вместо парите на здравноосигурените да отиват за здраве, а не за попълване на дупки в бюджета“ каза д-р Щерев и допълни, че е необходима корекция на Закона за здравното осигуряване и да се промени статуквото,  при което касата заплаща едва 40 – 50 процента от цялостното лечение на пациента. Разкриването на доброволни здравноосигурителни фондове е един от начините за решение на този проблем. Според него държавата и обществото са длъжни да поемат лечението на бедните хора, така както се прави във всички цивилизовани общества.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук