Предлагат по 100 лв. възнаграждение за членовете на секционните комисии

0
502
100 лева възнаграждение

Членовете на секционните комисии да получават за работата си по време на местните избори на 27 октомври по около 100 лева възнаграждение, предлага Централната избирателна комисия.

Това съобщи председателят на ЦИК Стефка Стоева на форум за организационно-техническата подготовка на местните избори, който се организира съвместно с Националното сдружение на общините  На евроизборите членовете на СИК са получавали по 54 лв. Комисията се надява с по-високите възнаграждения да стимулира повече млади хора да се включат в секционните комисии и така да се подобри работата на изборните секции. Предвижда се и материален стимул за членовете на секции, които посещават обученията за провеждането на изборния ден.

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички 265 общински избирателни комисии.

По данни на ГРАО на последните местни избори през 2015 г. са се провели избори за 265 кметове на общини, 25 районни кметове, 5200 общински съветници и 3461 кметове на кметства. След промените в изборния кодекс през 2016 г. пряк избор за кметове на кметства ще има в населените места с над 350 жители, които са около 1965.

Намаляването на броя на кметствата обаче не прави предстоящите избори по-лесни. Гласуване с 4 бюлетини и преференция е изпитание за избирателите, членовете на секционните комисии и общинските администрации, които трябва да осигурят сериозна логистика. Други проблеми пред общините са недостатъчните средства за организация на местния вот и остарелите копирни машини, които вече са били използвани за 8 избори.