Представиха книгата „Русе – за първи път в България“

0

„Всичко, което е извън Русе, е провинция…“

С тези думи започва двуезичното илюстровано издание „Русе – за първи път в България“. Книгата бе представена в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе.

„Русе – за първи път в България“ е създадена от авторски екип Стоян Стоянов – Комитски, инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доц. Живодар Душков. Съдействие при разработката на текстовете и предоставянето и подбора на илюстративния материал оказват специалистите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен архив – Русе Толя Чорбаджиева и д-р Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова и д-р Теодора Дянкова. Документи от личните си архиви и колекции предоставят както авторите, така и русенските краеведи и изследователи на историята на града Боян Драганов /консултант на изданието/, Стефан Драганов, Илиян Илиев, Дитер Хес и др. Преводът на английски език е поверен на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

Събитията и фактите в книгата са подредени хронологично и обхващат периода от 1843 година до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от снимките и документите се публикуват за първи път. Поместените текстове са преведени на английски език, за да може изданието да се ползва и от чужденци – гости на Русе и общината.

„Русе – за първи път в България“ излиза под знака на русенското издателство „Авангард Принт“. Първият тираж на изданието няма да бъде обявен за продажба, а ще бъде даряван на библиотеките, образователните заведения и институциите на територията на община Русе. Предвиждат се допечатки, от които ще могат да се възползват русенските фирми и гражданите, които желаят да притежават изданието.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук