„Зад завесата на прехода“ в Русе

0
Зад завесата на прехода

Мемоарната книга „Зад завесата на прехода“ на Калин Станков беше представена премиерно в Русе.

Тя е своеобразно продължение на предишната

книга на Тодоров – „Зад завесата на соца“, която дългогодишният журналист в БТА, син на син на най-дълго управлявалия България министър-председател Станко Тодоров, представи преди няколко месеца в града. По думите му, избрал Русе, „защото в града се носи усещането за свободен дух“.

По думите му, описва събитията от позицията на безпристрастен фотоапарат, който хладно, без гняв или възторзи, фиксира картините на пиесата, наречена, кой знае защо, „Преход”.

„Както във всеки театър на абсурда, и тази пиеса се оказа без видимо начало и без ясен край, а и без каквито и да било правила“, споделя авторът,

„Всичко това, обаче, е вече в историята и нищо няма да се върне или да бъде както преди. Ще има нов вид общество, което младите хора трябва да изградят“, завърши той.

Гости на представянето бяха Емил Емилов – бивш заместник-генерален  директор на националната телевизия, Йордан Борисов – бивш областен управител на Област Русе и последният директор на Русенския Държавен Архив.

Събитието бе под егидата на чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и е в рамките на поредицата прояви в Русенския университет, посветени на 140- годишнината  от създаването на българската дипломация.