Представиха твореца, оформил Дунав мост и Русенския университет

0
200
Михайло Парашчук

Изложба представяща Михайло Парашчук, твореца, оформил Дунав мост и Русенския университет беше представена в Художествената галерия в Русе.

На откриването на изложбата под надслов „Михайло Парашчук: украинският и български скулптор“ присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България  Н. Пр. Виталий Москаленко, почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, много гости. Организатори на изложбата – Посолството на Украйна в Република България, Сдружение на кримските татари „АСАБАЙ“ и Почетното консулство на Украйна в Русе получиха поздравителни адреси от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, от областния управител Галин Григоров, както и от името на ректора на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев.

Името на Михайло Парашчук е добре познато благодарение на неговата над четиридесет годишна творческа дейност в България. Той е оставил своя отпечатък и върху много сгради в Русе. Сред тях са и художественото оформление на Дунав мост, както и капителите на колонадата на русенския университет. Като признание посмъртно е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен.

Русенци и гостите на града могат да видят експозицията, която е подредена в Художествената галерия до 26 май.