Представят филма за Ивановските скални църкви

0

В четвъртък, 14 юли, от 18.00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на документалния филм „1218 година – срещата на преобразяването“.

Продължителността на лентата, която е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров, е 50 минути. Филмът е посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви.

Зрителите ще могат да научат малко известни факти около определената от историците забележителна среща през 1218 година между новия български владетел Йоан II Асен и монаха св. Йоаким, който дошъл от Света гора, за да се засели в долината на река Русенски Лом. Счита се, че тази среща е променила развитието на Втората българска държава. Непосредствен резултат е било основаването на Ивановския скален манастир чрез щедро дарение „в злато“, направено от младия Йоан II Асен. Благодарение на голямата слава на свети Йоаким и на царската подкрепа, манастирът бързо се разраснал, привличайки високо образовани монаси от целия Балкански полусотров, за да се превърне в централен манастир на Второ българско царство. Вероятно в неговите скални скриптории са били създаден богослужебните книги, някои поръчани от българските царе, легнали в основата на Търновския книжовен център. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Филмът бе реализиран с подкрепата на Регионалния исторически музей в Русе, Кирило-Методиевския научен център при БАН, Научния архив на Българската академия на науките, както и А енд А комюникейшънс. Звукозаписът на лентата е направен от Климент Лазаров, редактор е Бояна Шандуркова, която също е и диктор заедно с отец Стефан Стефанов. Принос към лентата има и Явор Минчев, който е извършил заснемане с дрон. Филмът е и с участието на професорите Пламен Павлов и Николай Ненов, доц. Коста Хаджиев и Албена Мазакова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук