Представят историята на „Мартенски музикални дни“ в изложба 

0

Документалната изложба „Началото“, посветена на 60-годишнината на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде представена тази вечер в Русе. 

Експозицията, която е в памет и н основателите на фестивала – проф. Саша Попов, Илия Темков и Михаил Кътев, ще бъде подредена във фоайето на Доходното здание и ще бъде достъпна през цялото времетраене на фестивала – от 17 септември до 3 октомври. 

Ще бъдат представени първите 20 години от развитието на фестивала, стартирал като „Музикални дни на българо-немската дружба“. В изложбата са показани снимки от първия концерт, състоял се на 10 март 1961 г. с премиера на увертюрата „Септември 1923“, под диригентската палка на автора Васил Казанджиев, а също и от „Кантата на победата“ от Ернст Херман Майер в изпълнение на Русенската филхармония с диригент Илия Темков, хор „Дунавски звуци“ и солистите Мими Николова и Кирил Кръстев.  

Зрителите ще могат да видят документи, свързани с организацията на фестивала, спомени и интервюта на участници, снимки и афиши от концертите, както и програми с представяните произведения. Изложбата припомня някои от най-емблематичните гостувания на сцената на фестивала през 60-те и 70-те години на XX в., като тези на Симфоничния оркестър и хор на Берлинското радио с диригенти Ролф Клайнерт и Хелмут Кох, Дрезденската филхармония с диригент Курт Мазур, Симфоничния оркестър на Съветското радио и телевизия с диригент Генадий Рождественски, Гевандхаус оркестър с диригент Вацлав Нойман, Ленинградската филхармония с диригент Юрий Темирканов, Московския камерен оркестър с диригент Рудолф Баршай, Софийската филхармония с диригентите Д. Петков, К. Илиев, Ал. Владигеров и много други инструменталисти, певци и диригенти с международно признание.  

Специално място е отделено на гостуването в Русе на Дмитрий Шостакович през 1965 г. и поставянето на операта „Катерина Измайлова“. Показани са снимки от подготовката и от самото представление, автограф на композитора и отзиви в местния печат.  

Интересно е да се видят снимките с тематична украса на витрините на магазините по време на фестивала, както и документи, разпореждащи снабдяване на търговската мрежа с дефицитни стоки, провеждане на инструктаж в хотелите за културно обслужване на гостите от чужбина, а също и за осигуряване от ДАП – Русе на автобуси за превозване на зрителите след края на концертите.   

Освен документи и снимки от фонда на Държавен архив – Русе, в изложбата са използвани материали, предоставени от дъщерята на Илия Темков – Милена Темкова, и от цигуларката Румяна Върбанова.   

Събитието се организира съвместно от Държавен архив Русе и Община Русе.