Представят изложбата за най-успешния кмет на Русе в Народното събрание

0

Изложбата, посветена на живота и дейността на инженер Кирил Старцев, ще бъде представена в Народното събрание, съобщават организаторите от сдружение „Мисия градеж“.

Официалното откриване ще се състои на 24 ноември и ще бъде водено от председателя на парламента Вежди Рашидов

Експозицията представя исторически свидетелства, свързани с кмета, допринесъл в най-голяма степен за европейското развитие на град Русе.

Сред значимите постижения в това негово дело са построяването на емблематичната за Русе Съдебна палата и облагородяването на района около нея, с който се променя и Градската градина. Изграждат се Халите с прилежащия район, който се превръща във втори център на града. Строи се голяма модерна баня. Придунавският булевард се обновява с твърда настилка, поставят се тротоари и парапет, построява се т.нар. Мост на въздишките. Разширява се електроснабдяването, поддържа се модерно водоснабдяване и канализация. В крайните квартали се прокарва вода, правят се временни тротоари. Построяват се училищата „Ангел Кънчев“ и „Стефан Караджа“. Кирил Старцев остава в сърцето и душата на своите съвременници и признателните граждани, като кметът, който е възродил и въздигнал крайдунавския град, но в същото време съхранил аристократичния дух и архитектурните забележителности на Малката Виена.

На 24 декември 1934 г. със заповед на министъра на вътрешните работи и народното здраве инж. Кирил Старцев е назначен за кмет на Русе, като остава на поста в продължение на десет години.

Заради своите доказани общочовешки и личностни качества на управник с опит в справянето с кризи през този период е командирован на няколко пъти в общините Добрич, Силистра, Тутракан и Видин.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук