Представят „Късна смърт“ в Русе

0

Премиерата на книгата на проф. Иван Станков – „Късна смърт“, ще се състои на 10 юни (петък) в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, съобщиха от издателство „Хермес“.

Проф. Иван Станков казва, че главните герои в „Късна смърт“ са двама мъже и жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава.

„Провират се през войни, бунтове, преврати. Но историята е само декорация. Както повечето книги на света и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва да издържат и на двете. И в живота, и в книгата ранната смърт е отблъскваща. Късната – привлекателна. Но мигар някой някога си е отивал навреме?“, споделя писателят.

Проф. Иван Станков е преводач и преподавател по българска литература във Великотърновския университет. Автор е на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу.

Станков е автор на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019), както и на книгата „Вечерна сватба“(2020).

Той е носител на националната литературна награда „Елиас Канети“, на литературните награди на „Портал Култура“, „Стоян Михайловски“ и „Хеликон“.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук