Предстои прецизиране на местата, където носене на предпазни маски ще е задължително

0
727

Ще се прецизира къде точно носенето на предпазни маски е задължително. Това каза в отговор на журналистически въпрос относно заповедта на здравния министър, с която излизането на обществени места без предпазна маска се санкционира с 5000 лв. Това каза в отговор на журналистически въпрос началникът Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.

Той допълни, че мярката за задължително носене на маски на обществени места е взета след продължително обсъждане. По думите му, основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.

Генералът не отрече, че има противоречиви версии за носенето на маски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски. Болните лица задължително трябва да носят маски, призна началникът на оперативния щаб.

Гратисният период за покупка на маски е до 0 часа в събота, каза още ген. Мутафчийскит. Ще бъде детайлизирано от РЗИ къде точно ще е задължително носенето на маски..

Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях и това не е забавление, това са неща, които са следствие на наблюдаваните тенденции. Важно е да се ограничат щетите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе големия брой болни, каза ген. Мутафчийски.