Предстоящите избори в Турция могат да доведат до свалянето на Ердоган

0

До президентските и парламентарните избори в Турция остават по-малко от две седмици, а президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, които биха могли да сложат край на двугодишното му управление.

Избирателите ще се отправят към урните на 14 май, решавайки съдбата на турската демокрация по-малко от три месеца след земетресението от 6 февруари, при което загинаха над 50 000 души, а повече от 5,9 млн. души бяха разселени в Южна Турция и Северна Сирия.

Изборите също се провеждат на фона на сериозна икономическа криза и това, което според анализаторите е ерозия на демокрацията при правителството на Ердоган.

Проучванията на общественото мнение предвиждат рекордна избирателна активност тази година и напрегната надпревара между Ердоган и основния кандидат на опозицията Кемал Киличдароглу, лидер на Републиканската народна партия (РНП) и кандидат за президент на блока на шестте партии „Национален алианс“.

Очаква се роля да изиграе и демографската ситуация в Турция. Повечето от провинциите, засегнати от земетресението през февруари, бяха крепости на Ердоган и неговата партия АК. Но ръководителят на Висшия избирателен съвет (YSK) Ахмет Йенер заяви миналия месец, че се очаква поне 1 милион гласоподаватели в засегнатите от земетресението зони да не гласуват тази година заради изселването.

И дори Киличдароглу да спечели изборите, някои анализатори твърдят, че Ердоган може да не предаде властта на своя наследник без борба.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук