Предупреждават за потенциални „бомби“

0
Газова бутилка

За това сигнализираха  представители от бранша. Те съветват всеки, който  ползва в дома си газ, да обръща внимание на годността на бутилката, да избягват пълнене от газстанция и винаги да се стремят да подменят навреме газовата бутилка.

Нелоялната конкуренция в днешни дни като че ли е част от бизнес атмосферата в България. Някои от разпространителите на газ в Русе буквално излагат на риск живота на своите потребители, като не правят задължителните технически прегледи на газовите бутилки. Така спестявайки от това перо те излагат стотици семейства на висок риск от инцидент. Всяка изрядна газова бутилка между дръжките има описан паспорт – кога е тествана, кой е извършил проверката и срокът на годност на съоръжението. Трябва да има  и бандерол, на който да има номера на акцизния склад, както и обозначение за  опасност.  Друга опасност създава пълненето на големи бутилки направо от пищов на газстанциите. Тъй като бутилката никога не може да се изразходи на 100 процента, в нея остава газ и при ново пълнене не се отчитат старите остатъци. Така в един момент бутилката се препълва и може да експлоадира. Затова експертите препоръчват старите бутилки просто да бъдат заменени с нови, като предупреждават, че разпространителите са длъжни да ви предупреждават за всички евентуални проблеми.

Задължително е помещенията, в които се съхраняват голям брой газови бутилки да са с добра проветряемост, подходящи вентилационни отвори, вратите да са снабдени с противорискови защити. Според Петър Савчев, който е представител на фирма за разпространение на газ, именно небрежност при съхранение на бутилки с газ е причина за взрива в китайския ресторант в София. Той коментира, че това може да се случи и в Русе, ако не се спазват законовите разпоредби.

Най-важното е сами да съблюдаваме изправността на газовите бутилки, защото явно фирмите, които трябва да го правят, не са изрядни. Обръщайте внимание дори на новите съоръжения, които могат да изглеждат добре, но да крият проблеми като спукан маркуч или теч. Защото небрежността може да ни коства много.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук