Предупреждание: Ало-измамниците се активизират!

0
900
Мними полицай и лекар

Само вчера в региона са били регистрирани две такива измами за малко над 9000 лв.

77-годишна русенка е станала жертва на измама по схемата за пострадал роднина, който се нуждае от спешна медицинска операция. Престъпната схема се разиграла около обед в Русе, след като жената получила обаждане по телефона в дома си. В крайна сметка тя предала на измамниците сумата от 1500 лева.

Доста по-тежко пострадал 73-годишен силистренец. Той получил обаждане на стационарния си телефон от мъж, представящ се за сина му, който живеел в чужбина. Мъжът съобщил, че е изпратил колет с важни документи и сумата от 38 хиляди евро, за чието освобождаване бащата трябвало да заплати парична такса. Така възрастният човек изтеглил от банката спестяванията си в размер на 7750 лв. и ги предал на мним куриер. След като напразно чакал доставката, разбрал, че е измамен.

Полицията за пореден път апелира: не давайте пари на непознати, независимо какво ви казват и за какви се представят. Най-популярните сценарии са освобождаване от наказателна отговорност след катастрофа със загинал човек, скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет с голяма парична сума. Разговаряйте с възрастните си близки, разяснете им престъпните схеми и ги предупредете за съществуващата опасност. При всяко съмнение, преди да предприемат каквото и да било, да търсят връзка с полицията на тел 112.