Предупреждават за очакван ураганен вятър

0
2244
До 100 км/час достига скоростта на вятъра в Русе

Предупреждение за очаквани силни ветрове, които на места ще имат ураганни пориви, отправят от Националния институт по метеорология и хидрология.

За пет области от страната – Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кърджали и Ловеч е обявена втора степен – оранжев код за опасност. За цялата останала част от страната, с изключение на областите Видин и Плевен е в сила жълт предупредителен код.

Причината е приближаващ страната ни от запад мощен и доста дълбок циклон. Под негово влияние вятърът привечер и през нощта срещу събота ще се усили и в Източна България и северно от планините ще бъде силен и бурен, а по високите места и северните подножия не са изключени и ураганни пориви.

В местата, чувствителни на южен вятър предстои опасно време. Ще започнат превалявания от дъжд, отначало в западните райони, а по-късно – и в централните части.

В съботния ден ще бъде ветровито, бурно и с превалявания в западните и северни части, като по-късно валежите ще спират. През деня ще се появи вятър от южната четвърт, в западните райони – слаб от югозапад и юг, а в Североизточна България и по морето – умерен и временно силен от югоизток.

През нощта срещу неделя и в неделния ден от северозапад ще нахлува по-студен въздух и температурите в западните райони ще се понижат чувствително.