Предупреждение за фалшиви банкноти по празниците

0
Предупреждение за

Предупреждение за възможен бум в пласирането на фалшиви банкноти в дните около коледните и новогодишните празници отправят от Българската народна банка.

Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване по Коледа и Нова година има най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла. Валутните касиери също споделят, че през декември рискът от фалшиви пари е най-голям.

Според БНБ най-често се засичат неистински двайсетолевки. В над 70% от случаите фалшивите банкноти са от 20 лв., за което говори и фактът, че са били засечени и извадени от обръщение над 400 банкноти с този номинал, докато за първите 9 месеца на годината са засечени седем фалшиви банкноти от 100 лева. От банковия сектор заявяват, че въпреки трудностите, се фалшифицират и монети.

От БНБ съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение – да сравним банкнотата с друга и ако продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.

Централната банка започна с подмяна на левовете с нови по-защитени серии. Първо това ще се случи със столевката

В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии.