Предвиждат ремонт на Дунав мост, фериботът тръгва на лято (видео)

0

Предвижда се тази година да започне ремонт на българския участък от Дунав мост.

Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на съвместна пресконференция с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев в Русе. В дунавския град двамата се срещат с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Българското обследване е показало лоши резултати на съоръжението, включително начало на оголване на конструктивни елементи, което, по думите на министъра, влияе изключително зле на трафика и като цяло на здравината на моста. Очаква се проектирането да приключи през май и приблизително по това време ще бъде обявен и конкурс по Закона за обществените поръчки на изпълнител. По думите на министъра, сега се прави техническо проектиране за основен ремонт на съоръжението от българска страна, очакванията са, според метеорологичните условия ремонтът да завърши през пролетта на следващата година.

През лятото се очаква след близо 30-годишно прекъсване, да бъде възобновена фериботната линия Русе-Гюргево. Очакванията са тя да облекчи трафика по моста с близо една трета.