Прегледи за хронично обструктивна белодробна болест в русенския Тубдиспансер

0
3513
Безплатни прегледи за туберкулоза

Това съобщи управителят на Тубдиспансера в Русе д-р  Светослав Дачев. По думите му, Това заболяване заедно с бронхиалната астма са най-разпространените в региона.

tubdispanser_pregled02Във връзка с ранното диагностициране и профилактика на заболяването в диспансера се провеждат Дни на отворените врати, които приключват днес. Всички които желаят могат да посетят лечебното заведение и да се консултират със специалист, ако имат белодробни проблеми. Около 200 души са преминали прегледи до сега. Пациентите попълват анкета, като при събрани определен брой точки се прави спирометрия на дихателната система и белите дробове. До момента подобни инициативи са били насочени към ранно откриване на туберкулоза, но сега инициативата е насочена към ранна диагностика на хронично обструктивна белодробна болест. Напоследък тя става доста разпространена при хората над 50 години, но въпреки че често води до смъртност или тежка инвалидизация,  все още се неглижира.

Предстои още една акция насочена към ранна диагностика на ХОББ, която ще бъде около 20 ноември, когато е световния ден посветен на това заболяване.

Хронична обструктивна белодробна болест се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове, поясни д-р Дачев. Основните симптоми на заболяването са хронична кашлица, задух, който се усилва при физическо натоварване и чести белодробни инфекции.