Преизчисляват пенсиите на военни и полицаи от догодина.За останалите – на калпак

0

От септември догодина пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи, служители в съдебната система и специалните служби ще имат право да поискат преизчисляване на пенсията, ако продължават да имат партиди в частните фондове.

Голяма част от тези хора вече са прехвърлили партидите си от частните пенсионни дружества към НОИ. Така те получават пенсии в пълен размер, уточнява националното радио.

Планираният от държавата прозорец за прехвърляне на пари от частните фондове към НОИ ще важи не само за бъдещите пенсионери от третата категория труд, но и за вече пенсиониралите се от силовите ведомства, съдебната система, специалните служби.

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат пенсиите, отпуснати от НОИ на бившите военни, полицаи, следователи, съдии, прокурори и служители на специални служби, пенсионирали се от 2017-а насам и които не са прехвърляли парите си от частните фондове, да бъдат преизчислени от 1-ви септември с по-ниския коефициент на редукция, който ще е 9 и по- нисък, а не 20% както е сега.

При прехвърляне на парите държавната пенсия ще е в пълен размер, но от фондовете казват, че това ще е неизгодно за тези млади пенсионери, които продължават да трупат стаж и след пенсия и съветват да има информиран избор.

Това става по- малко от месец, след като социалният министър Деница Сачева попари надеждите на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите от догодина, с мотива, че в държавата няма пари за това.

В същото време при първото четене  на бюджета за догодина на Държавното обществено осигуряване днес народните представители приеха, че минималната пенсия от първи януари догодина се увеличава с 50 лева и става 300 лева. Максималната  пенсиа става 1 440 лева.

До март месец всички пенсионери,без значение на размера на пенсията, ще продържат да получават по 50 лева допълнително  месечно, като Ковид добавка, която обяви преди три месеца премиерът.

Преди три седмици Бойко Борисов обяви, че ако ГЕРБ спечели изборите догодина, тази добавка за всички пенсионери ще се запази.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал