Премахват „езерото“ по бул. „Липник“ с над половин милион лева

0
Над половин милион лева

Община Русе предвижда премахване на „езерото“, което се образува по бул. „Липник“ при всеки обилен валеж и е готова да похарчи за това над половин милион лева.

Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на сайта на общината. Техническото задание обхваща уличните платна и тротоарите на „Липник“ в отсечката от кръстовището с ул. „Дебър“, където са входовете на „Практикер“ и „Кауфланд“ до ул. „Мъглиж“, като се използват съвременни оттоци и решетки с подобрени характеристики. Стойността на поръчката е 643 682 лева.

За да се подобри отвеждането на дъждовните води в съществуващата канализация, ще се използват решетки с по-голяма пропускателна възможност. Те ще бъдат чугунени и линейни и събирателна шахта от три части.

Част от дъждовните води от имотите в района също се изливат на тротоарите и уличните платна и затова при определянето на броя на необходимите отоци, размера и разполагането на решетките на най-натоварените места, ще се работи с 80% от капацитета им. Това дава възможност отоците да поемат и повърхностните води, формирани и при по-голяма интензивност на падналите валежи, като тези през лятото на 2014 година.

Всички вложени материали при строително-монтажните дейности трябва да имат сертификати за качество. Фирмите, които искат да кандидатстват, могат да подават оферти до 4 септември.