Премиерът на Австралия ще се врече във вярност на краля, но иска да стане президентска държава

0

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе заяви в петък, че ще декларира своята вярност към крал Чарлз III по време на коронацията на монарха, въпреки че смята, че Австралия трябва да има свой държавен глава.

Албанезе гласува на неуспешен референдум през 1999 г. за австралийски гражданин, който да замени британския монарх като държавен глава на страната. Той заяви, че приема факта, че мнозинството от австралийците са избрали страната да остане конституционна монархия, вместо да стане република, и че ще отрази това мнение, когато присъства на коронацията на краля в събота в Лондон.

Не съм променил позицията си по този въпрос и съм я изразил много ясно. Искам да видя австралиец като държавен глава на Австралия„, каза Албанезе.

Австралийското републиканско движение, което води кампания за превръщането на Австралия в република, призова Албанезе да запази мълчание, когато архиепископът на Кентърбъри покани „всички, които желаят“ сред паството в Уестминстърското абатство да положат клетва за вярност към краля.

Албанезе обаче заяви, че ще спази протокола, като положи клетвата, въпреки че от офиса му не отговориха на въпроса дали Албанезе възнамерява да потвърди или да се закълне във вярност към краля.

Като подарък за коронацията австралийското правителство ще дари 10 000 австралийски долара (6 700 щатски долара) на благотворителна организация, която се занимава с опазването на западния земен папагал – застрашена австралийска птица.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук