Преобладаващата част от българите – „За“ ЕС и НАТО

0

Преобладаващата част от българите са „за“ членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

Това показват данните от социологическо проучване на „Екзакта Рисърч проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г.

Около 71 процента от българите подкрепят членството на страната в Европейския съюз, противниците на общността са 22 на сто. Най-високо одобрение за членството ни в ЕС се регистрира сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на „Демократична България“(ДБ), ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“(ПП) и ДПС. Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на „Възраждане” и на БСП.

Членството на страната в НАТО се одобрява от общо 57 процента от анкетираните. Неодобрение изразяват 31 на сто. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, и на ПП. Като противници на членството ни в НАТО се заявяват главно избиратели на „Възраждане“ и на БСП.

През последните три години одобрението на българите към членството на страната в ЕС се запазва трайно между 71 и 73 процента. Непроменено остава и по-скоро положителното отношение към членството в НАТО, е коментират анализаторите на „Екзакта“.

Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук