Преподавател в УНСС подаде оставка след посещение на Борисов

0

Преподавателят в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. Мартин Осиковски обяви, че подава оставка след посещението на премиера Бойко Борисов във висшето учебно заведение в петък. Министър-председателят бе на място, за да разгледа новия корпус, финансиран от държавата.

Малко по-късно Осиковски написа, че е недопустимо един университет да се превръща в снимачна площадка на ЖипкаTV, намеквайки за постоянните живи включвания на Борисов във фейсбук.

#Breaking ❗Опасно и невъзможно е да се действа против съвестта. Ето ме, тук съм – другояче не мога. – Es ist gefärlich…

Posted by Мартин Осиковски on Friday, April 2, 2021

 

„Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ“, написа той в социалната мрежа.

До момента Осиковски бе главен секретар по уеб комуникациите на УНСС. Той обяви, че се оттегля от тази позиция. Подава оставка и като член на редколегията на „Научни трудове“ и си тръгва от атестационната комисия на факултета по икономика на инфраструктурата.

„Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля.

Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция“, написа той.

Готов е новият корпус на Университета за национално и световно стопанство. За неговото доизграждане преди 2 години…

Posted by Бойко Борисов on Thursday, April 1, 2021

 

Строителството на университетския корпус има дълга предистория. През 2019 г. УНСС беше уведомил правителството с писмо, че е пред фалит и няма средства да плати за строежа на новия си учебен корпус, започнат през 2016 г. с пари от оперативната програма „Региони в растеж“. Тогава премиерът разпореди отпускането на 7.5 млн. лв.

Впоследствие темата се появи и в един от записите, в които участваше Борисов. В него той си говореше с бившия главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев.

„Щото му казах: Аз утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това…Ааааа, викам, сладур такъв, ще ме притискаш. Аз утре ще дойда, ще разгледам и ще ти кажа. От 4.5 млн. лв. станаха 16 млн. лв., щот тре’а да му построим и хотела“, бе една от репликите на Борисов.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили