Препоръка: Отглежданите в “задните” дворове прасета да бъдат изконсумирани

0
28
Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка

Отглежданите в “задните” дворове прасета да бъдат изконсумирани. Това препоръча министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при посещението си в Силистра. По думите му, личните стопанства не са с достатъчно ниво на биосигурност и по тази причина е по-добре животните да бъдат заклани и изконсумирани сега, вместо да бъдат евентуално заразени и принудително умъртвени.

Министър Порожанов каза още, че на правителственото заседание утре ще предложи като превантивна мярка срещу разпространението на заболяването да бъде ограничен груповият лов на дивите свине. Според него, акцент за намаляване на популацията трябва да се постави чрез подборния лов.

Както ТВН вече съобщи, министър Порожанов бе в Силистра във връзка със създаването на областен координационен щаб за предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете. Такъв щаб ще бъде изграден и в Добрич, който е другият най-застрашен район в страната. Вече е започнало изграждането на четириредова ограда от бодлива тел по границата с Румъния за възпрепятстване преминаването на диви животни като мярка за борба със заболяването. Поддържа се връзка и с румънските власти.