Превозвачи блокираха кръговото на Дунав мост, искат отмяна на тол-системата

0

Превозвачи организираха протест край ГКПП „Дунав мост“ при Русе, като затвориха за кратко кръговото кръстовище в района.

Протестът бе с искане за отмяна на тол-системата и връщане на винетните такси. Макар и малоброен, протестът успя да блокира движението и предизвика задръстване на входно-изходните пътища към границата с Румъния, по пътя за Силистра и в посока София.

„Искаме толсистемата да бъде прекратена, защото дава отклонения и ни глобяват неправомерно. Настояваме да се реши и ситуацията с огромните опашки по границите“, каза Мариета Иванова, управител на транспортна фирма и организатор на протеста.

По думите й, за да има таксуване, трябва да има алтернативни маршрути, а такива няма.

„Цената е с пет-шест пъти по-висока на пътната такса. Например, плащам 60 лева за тежкотоварен камион над 12 тона от Русе до София и обратно, а един автобус над 12 тона плаща 6 лева за същия маршрут. Това също е несправедливо“, допълни Иванова.

Тя припомни, че са имали вече разговор с агенцията „Пътна инфраструктура“, на който били предадени писмени доказателства за проблем с толсистемата.

Иванова каза още, че протестиращите днес са малко, защото недоволството, за което е подадено заявление в средата на миналия месец, е съвпаднало със сегашните протести и вероятно хората не искат да се отъждествяват с тях.

Превозвачите заявиха, че ако няма диалог с правителството, протести ще има в цялата страна.