Президентът върна за ново обсъждане Закона за СРС

0
С две служебни правителства

В съобщението се казва, че президентът изразява подкрепа за текстовете от закона, които са насочени към осигуряване на повече контрол върху прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС), както и за тези текстове, които имат за цел да ограничат прекомерната употреба на такива средства.

В същото време обаче държавният глава изразява резерви по отношение на някои текстове, тъй като счита, че те влизат в противоречие с основни конституционни принципи. Сред тях са правото на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС, както и текста, регламентиращ парламентарния контрол.

Тези разпоредби навлизат по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда. Независимостта на съдебната система се гарантира от Конституцията, се казва в съобщението.

Българското законодателство изисква разследващите органи и съдът да действат в рамките на закона и да вземат решения по вътрешно убеждение. Въвеждането на законодателна възможност един орган извън съдебната система да се намесва във формирането на вътрешното убеждение на магистратите, застрашава независимостта на съдебната система и може да затрудни значително нормалното функциониране на тези органи. Президентът счита, че тези текстове се нуждаят от преосмисляне и от промяна, така че да не нарушават основни конституционни принципи.

Държавният глава се надява, че мотивите му ще бъдат приети и Народното събрание ще преуреди тези отношения в рамките на Конституцията.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук