Президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

0
159
подписа указа

Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, съобщиха от пресцентъра на президентството.

На срещата с него обаче държавният глава изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата прокуратура. Президентът обяви още, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

“Подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие, а не съмнения в обществото. Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал”, каза Радев в изявление, направено след разговора.

„Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата. Смятам да развенчая мита, че той е всевластна и безконтролна фигура. Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама”, смята пък новият обвинител номер 1 на републиката.