Обнародваха светкавично промените в Изборния кодекс

0

Президентът Румен Радев няма да налага вето на промените в изборния кодекс, които късно нощи парламентът прие, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава, в което се казва, че Радев е издал указ за обнародване на новите текстове. Те ще излязат утре, в извънреден брой на Държавен вестник.

Президентът ще назначи следващата ЦИК

Само машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души, неограничен брой на избирателните секции в чужбина, нов и намален състав на Централната избирателна комисия, видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Това са окончателните промени, които депутатите приеха след около 15 часа работен ден, приключил малко преди Разпети Петък.

Така вече няма да има лимит от 35 секции за страните извън ЕС. Освен това съставът на ЦИК ще е с пет души по-малко. От 20 на 15. Всички те ще бъдат назначавани от президента след предложения на парламентарните партии.

Депутатите приеха и възможността да бъдат обжавлани решенията на ЦИК в тридневен срок пред административен съд. Според приетите текстове съдът разглежда жалбата и се произнася по нея в срок от три дни, като решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд.

До гласуване с бюлетини ще се стигне само при технически проблем. Иначе ще се ползват само машини в секциите с над 300 души избиратели.