Президентът Радев подчерта приноса на Русе за Освобождението на България

0
974

Русенци с основание се гордеят със своя огромен принос за Освобождението на България.

Това каза пред Паметника на свободата в Русе президентът Румен Радев в словото си по повод 142-годишнината от освобождението на града.

„Много преди освободителните руски войски да влязат в града, русенци вече бяха свободни по дух, бяха свободни в своите мисли и действия, бяха свободни в мечтите си за една бъдеща силна, свободна и достойна България”, каза още Радев. По думите му, еуфорията от свободата е отключила самочувствието, прогресивния дух и стремежа към новото, натрупан от русенци през годините на Възраждането. “Не е случайно, че вашите предци бързо превърнаха Русе в център на икономически и културен подем”, каза Радев. По думите му изразът “За първи път в България” се е превърнал в една от емблемите на Русе – европейската врата на България.

“Затова съм изключително доволен, че вие, техните наследници, продължавате тази традиция. Сигурен съм, че сплотени около новото общинско ръководство, Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център, като важен елемент от Дунавската стратегия”, каза още държавният глава.

Тържествата по случай 142-годишнината от освобождението на Русе започнаха с възстановка на посрещането на руските войски начело с генерал Тотлебен пред катедралния храм “Св. Троица”. След това, предвождани от Общинския духов оркестър присъстващите се отправиха към Паметника на свободата, където държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния караул и приветства русенци.

Слово по случай празника произнесе кметът Пенчо Милков.

„Отдаваме почит на руските войски, на чиято жертвоготовност дължим свободата си.“, каза градоначалникът и допълни. „Но помним ли четниците си? Костите им са тук, но пазим ли ние духа им?“

„По-непоклатима от всяка империя е робската империя и затова заедно да се заемем със  скъсването на робските вериги“, каза още Пенчо Милков.