Президентът Радев подписа първите си укази, назначи ключовите си съветници

0
17
Президентът Радев подписа първите си укази

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава, съобщиха от прессекретариата на президента.

Той назначи полк. Димитър Стоянов, който бе доскоро бе началник на щаба на командваните от Радев ВВС, за свой главен секретар. За началник на кабинета си Радев избра Иво Христов, който досега бе редактор в лявото списание “A-specto”, членът на Висшия съвет на БСП Надя Младенова ще поеме поста на началник на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева ще е секретар по правни въпроси, а Атанас Кръстин ще бъде секретар по външна политика. Шеф на пресслужбата на държавния глава ще бъде Елена Йончева, бившата приятелка на Сергей Станишев.

С други свои укази Радев назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси и Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.

От указ, подписан от Радев, става ясно, че Президентството ще се състои от администрация и съвети, които да подпомагат държавния глава при изпълнението на правомощията им. Администрацията на президента включва главен секретар; началник на кабинета на президента; началник на кабинета на вицепрезидента.

Президентът ще има секретар по външна политика; секретар по българското председателство на Съвета на ЕС-2018; секретар по сигурност и отбрана; секретар по правни въпроси; секретар по правни въпроси и антикорупция; секретар по духовност и култура; секретар по регионално развитие; секретар по икономика и инвестиции; секретар по социални политики и здравеопазване; секретар по образование, наука и иновации; секретар по вътрешна политика и гражданско общество; секретар за връзки с медиите.

С указ президентът Румен Радев възлага на вицепрезидента Илияна Йотова възможността да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; да предоставя убежище; да упражнява право на помилване; както и по чл. 98, т.7 от Конституцията на Република България, по Закона за българите, живеещи извън Република България.