Президентът в Русе: Очаквам бързо решение на проблема с хората от историческата ни диаспора

0

Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаване на документи за самоличност на хората от историческата ни диаспора. Това каза президентът Румен Радев при посещението си на подкрепителния пункт на ГКПП Дунав мост, разкрит от БЧК-Русе, в който доброволци, съвместно със служители на общината, посрещат и осигуряват помощ на влизащите в България бежанци от Украйна.

Надявам се, че тази криза ще даде на 47- ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаване на документи за самоличност на хората от историческата ни диаспора, каза президентът. Според него не трябва да се търси просто решаване на парче, а да имаме единна система за управление на кризи.

Държавният глава посети и общинския кризисен център, където се настаняват бежанци от конфликта. Той изказа благодарност на кмета на Русе, на областния управител, на служителите на общинската и областната администрации, на Гранична полиция, на митниците, на доброволците за техните усилия страната ни да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които търсят закрила и бягат от войната. Специална благодарност президентът изказа към хората, които помагат със средства, с дрехи, храна и не чакат държавата, така че тези, които търсят спасение, да го намерят тук при нас.

По-рано днес Румен Радев обсъди темата з бежанската криза и с кмета и областния управител на Русе, както и ръководители на местните структури за сигурност и безопасност. Предстои да се запознае на място и с условията в някои от укритията и бомбоубежищата в Русе.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили