Президентът връчи на Асен Василев мандат за съставяне на правителство

0

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев – кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарно представена партия „Продължаваме Промяната“.

Заедно с Асен Василев в президентството бяха Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров.

„България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш“, каза държавният глава при връчването на мандата

След получаване на мандата от „Продължаваме Промяната“ имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук