Президентът връща Изборния кодекс

1
877

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според съобщението, новият Изборен кодекс въвежда правила, на които може да бъде дадена положителна оценка и които допринасят за подобряване на регламентацията на изборния процес, но не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока.
Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално, пише в прессъобщението от Дондуков 2.

Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит, подчертава Плевнелиев.

По тези причини и поради изключителното значение на изборното законодателство за функционирането на институциите и за общественото доверие към тях, президентът ще наложи вето върху някои от текстовете на Кодекса. Държавният глава счита, че това ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес, се казва още в съобщението.

1 коментар

  1. ми правилно го е върнал .верният кодекс е този-1 ти гласуваш само за бойко 2 всеки вот който не е за бойко е недействителен.3 бойко треба да спечели щот ми изгоряха офшорките.