При нова вълна на Covid затварянето на детски градини ще е крайна мярка

0
Стойчо Кацаров

При нова тежка вълна на коронавирус затваряно на детските градини ще крайна мярка. Това предвижда планът за действие, представен от здравния министър Стойчо Кацаров в четвъртък. Страната ще бъде разделена на зони в зависимост от заболеваемостта и на тази база ще се налагат ограничения. Ще се следят нивата на 14-дневна база. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Най-високите нива вече бяха достигнати при пиковете през пролетта и миналата есен.

Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме“, заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Нова вълна най-вероятно ще има. Според различни експерти пикът ще започне до няколко седмици – в края на лятото или началото на есента. Очаква се доминиращият вариант да е „Делта“. Преди ден от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че последните проучвания сочат, че случаите на „Делта“ почти се изравняват с тези на сега доминиращия – британски вариант.

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем. Това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, заяви здравният министър.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили