Глобяват заради карантина прибраните по спешност от Австрия ученици?

0
Снимка: Unsplash

Учениците, които се бяха прибрани спешно от Австрия заради положителни проби за коронавирус, може да бъдат глобени заради карантина, съобщи бТВ. Няколко заразени деца бяха върнати у нас с военен самолет „Спартан“. Останалите от групата обаче се прибраха с автобус. На границата са показали отрицателни тестове и са пуснати безпроблемно у нас. След това обаче се оказва, че трябвало да останат в изолация като контактни на заразени.

„Нямаше предписание, нямаше документ, нямаше въпрос, нямаше нищо“, заяви Вера Кацарска, една от учителите пътувала с групата.

Военен самолет ще прибере от Австрия заразените ученици

Друг учител, Теодор Вълчев, разказа, че тествал и двете си деца. Те дали отрицателни проби. След това обаче му било казано, че трябва да са под карантина.

„Нали разбирате, че те вече са по града, кой от тях с приятелчета, кой с баби, кой с дядовци“, каза той. Вълчев допълни, че било редно представител на здравната инспекция в Благоевград да ги посрещне.

Огнище на Covid-19 сред български ученици в Австрия

„Не сме уведомени изобщо, за тази екскурзия научавам от вас, как ще ги посрещнем“, отговори шефът на РЗИ Калоян Калоянов.

Историята се заплита още повече след като Кацарска получила обаждане от Външно министерство, които я уверили, че може да се движи свободно. Преди това здравните власти й казали, че може да бъде глобена с 3000 лв.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили