Приеха оставката на протежето на Бобоков, получава за раздяла 20 годишни заплати

0
1687

Прокурорската колегия на ВСС освободи обвинителя от Русе Николай Николов, за когото стана ясно, че Пламен Бобоков е лобирал за назначаването му като окръжен прокурор, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Официално Николов ще освободи поста на 26 юли.

За Николов беше разкрито, че е търсил съдействие от Пламен Бобоков за избирането му за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. В телефона на Бобоков бяха открити чатове между него и съветника по правни въпроси на президента Пламен Узунов. В един от тях бизнесменът лобира Николов, който е обвинител в Окръжната прокуратура в Русе, да бъде избран за нейн шеф.

Главният прокурор Иван Гешев разпореди цялостна проверка на дейността му за последните три години. Проверката трябваше да обхване всички възложени на Николов преписки и дела, участия в съдебни заседания, вероятни пропуски или нарушения, както и евентуалната му връзка с Бобоков и с негови фирми. Същевременно ВКП започна проверка и за това дали са извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от Николов.

Николов обаче ги изпревари и след медийните публикации подаде оставка. Решението на Прокурорската колегия означава, че той ще получи и обезщетение от 20 заплати за прослужено време, тъй като има над 30 години стаж в прокуратурата.