Приеха промените на ГЕРБ за Изборния кодекс

0

На първо четене във втория си работен ден българският Парламент прие предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс.

Това стана с 98 гласа на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Проектът на ДПС не събра подкрепа, като за него гласуваха само 23-ма депутати.

Проектът на ГЕРБ предвижда гласуване в два последователни дни заради коронавируса. Председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви, че „не подкрепя 48-часовото гласуване и ще настоява да отпадне, и изборите да бъдат само в един ден“.

Реакцията на БСП беше насрочена  срещу законопроекта на ГЕРБ и ролята на ЦИК и закупуването на машините за гласуване.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини управляващите в опит за неглижиране на машинното гласуване.

Промените, внесени от ДПС, които не събраха подкрепа, предвиждаха отпадане на квадратчето „не подкрепям никого“ в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен.

От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

 

Късно снощи в Деловодството на Парламента  председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова внесе ГЕРБ внесе проектът на ГЕРБ за нова Конституция, след като събра  127 подписа за  подкрепа. В следобедните часове  подкрепа за  проеткат на ГЕРБ дадоха ОП- партиите Воля, ВМРО, НФСБ и  четирима  от независимите народни представители.

Днес на сайта на Народното събрание беше качен проектът за Конституция, внесен от ГЕРБ с гласовете на 127 народни представители.

В него се виждат някои промени в сравнение с показания по-рано вариант. Най-видимо е добавянето на преамбюл, който обаче повтаря почти дословно текста от сегашната Конституция, оформен от Валери Петров.

Публикуван е и списък, направен на ръка,  с имената на народните представители, подкрепили проекат за нов основен  закон на страната,  изготвен от управляващата партия ГЕРБ.

Проектът може да се види тук: https://www.parliament.bg/bills/44/070-00-1.pdf