„Приключение на колела“ за Европейския ден на спорта в училище

0
„Приключение на колела“

За четвърта поредна година днес на територията на страната ще се проведе инициативата Европейски ден на спорта в училище. Тя е посветена на насърчаването на физическата активност сред учениците, като основната цел е да се привлекат колкото може повече деца, млади хора, училища и организации в общата кауза за водене на по-здравословен начин на живот.

В Русе Европейският ден на спорта ще бъде отбелязан с инициативата „Приключение на колела“. От 10:30 ч. до 11:30 ч. пред Операта близо 100 деца от предучилищните групи на 9 детски градини, техните родители и педагози ще направят демонстративни състезания с колелета, ролери, кънки, тротинетки и детски картинг колички.

Детските градини ще получат тематични награди и подаръци за участието си в Седмицата на спорта. Община Русе участва за пета поредна година с инициативи в Европейската седмица на спорта #BeActive.

Европейският ден на спорта в училище дава възможност на учебните институции да се свържат с други европейски страни, да популяризират физическото възпитание и спорт, да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора, да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждането на методи за учене през целия живот, а също и да подобрят и развият нови социални умения сред учениците.

През изминалата 2017 г. в инициативата са участвали повече от 350 училища от над 180 населени места в страната, като в рамките на един ден към движението и спорта са били привлечени близо 74 000 ученици и над 7 500 родители и учители, а материалите и посланията на кампанията са достигнали до над 130 000 ученици. Като положителна тенденция, за която са допринесли и усилията по кампанията NowWeMove могат да се посочат и резултатите от последния Евробарометър на тема „Спорт и физическа активност“, които бяха представени през март тази година в София, а именно, че България е една от 6-те държави с намаление на процента на неактивните граждани, и то с цели 10%.