Останалите без работа заради коронавируса плащат сами осигуровките за здраве

0
Pixabay

Останали без работа заради локдауна са принудени сами да си плащат здравните осигуровки заради пропуск на държавата. Така хората, останали без доходи, са двойно наказани. Въпреки че държавата е в извънредно положение от почти година, едва наскоро социалният министър Деница Сачева призна, че има проблем със здравните осигуровки.

Според Кодекса на труда работник може да бъде пуснат в неплатен отпуск само по собствено желание, като за този период сам трябва да си плати осигуровките. Другият вариант е неплатеният отпуск да по вина на работодателя – например ремонт, производствена нужда, застой и т.н. В тези случай работодателят дължи сумите. Сегашната ситуация обаче е трети вариант – нито едната, нито другата страна са виновни за спирането на работа. Именно тази хипотеза законът не е предвидил.

По закон здравноосигурителните права се губят, ако вноските не се плащат в рамките на 3 месеца. В момента месечната сума е 26 лв. Но за хора, останали без доходи, и това е може да е непосилно.  А осигурителните права се връщат, само ако човек е внасял редовно сумите в рамките на пет години.

Освен, че трябва сами да платят, останалите без работа трябва да се разправят и с НАП, която събира парите. Всеки месец те трябва да подават декларация в някой от офисите на данъчната агенция и да внасят сумите.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили