Процедурата за избор на правителство

0

Това е въпросът, който вълнува вероятно всички българи.

Конституцията предвижда новоизбраното Народно събрание да се свика на първо заседание от президента най-късно един месец след избирането на парламента.

Практиката досега е първото заседание на парламента да е максимално бързо след вота – обикновено във втората седмица след изборите. Макар да няма срок в основния закон за провеждане на консултации на държавния глава с парламентарните групи за съставяне на правителство, президентът се очаква да действа също бързо, както постъпи и след като кабинетът „Борисов“ подаде оставка в края на февруари.

След консултациите президентът трябва да възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Той има 7 дни да го изпълни.

Ако не успее да предложи състав на правителство, президентът връчва проучвателния мандат на кандидат-премиер, излъчен от втората по големина парламентарна група. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерски съвет, в 7-дневен срок държавният глава възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Т.нар. парламентарна рулетка може да отнеме между 1 и 2 месеца.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Ако ГЕРБ реши да състави самостоятелно правителство – на малцинството, ще й трябва подкрепата на ДПС или на „Атака“. И двете партии обаче, както и БСП, категорично заявиха, че това не би било възможно. При така създалата се ситуация БСП и ДПС биха получили мнозинство.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук