Продадоха единствения български спасителен кораб. Протест съпътства търга

0
310

Спасителният кораб „Перун“ е продаден на търг с тайно наддаване. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ се разделя с могъщият ледоразбивач срещу 280 000 лева. Самата му продажба и обществената поръчка за нови спасителни кораби предизвикаха недоволството на експерти по морско дело и спасяване. Днес те се събраха пред сградата на администрацията във Варна на мълчалив протест, за да изразят несъгласието си.

Протестиращите искат отмяна на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба и наказателна отговорност за хората, които са виновни 12 години плавателният съд да стои на котва.

„Перун“ е единствения български спасителен кораб, построен преди повече от 40 години в бившия съветски съюз. Той може да спасява, както плавателни съдове, така и хора, разбива лед и гаси пожари. Всичко това в бури и над 10 метрови вълни. Перун е изваден от експлоатация преди 12 години, а сега състоянието му е плачевно.

Главният механик Петър Петров казва, че кораба е оставен умишлено да се унищожи.

„Тези катери, които съществуват за спасяване на хора, те не могат да излязат в морето. Корабът Перун бе предназначен за спасяване на големи кораби. Ние сме влачили и фериботи.“

Специалистите са убедени, че корабът може да се ремонтира и да се пусне в експлоатация, вместо да се продава. За да може да има сигурна спасителна машина в морските ни територии.

Корабът „Перун“ ще се счита за продаден след окончателното приключване на процедурата и изповядването на сделката.