„Продължаваме промяната“ обжалва решението на ОбС за Летище Русе

0

„Продължаваме промяната“ обжалва процедурата, с която Община Русе отдаде “Летище Русе” на дружеството “Еърпорт Русе” ЕООД.

Това каза в интервю по Дарик радио бившият депутат от ПП адв. Рена Стефанова. По думите й, не са спазени процедурите в предвидени в правилника  за работа на Общинския съвет. В интервюто тя поясни, че предложението за решение е внесено от кмета в деня на самото заседание. То набързо е било разгледано предната вечер единствено от Комисията по законодателство. Според юриста обаче, логично е след като става дума за транспортен и инфраструктурен проект, той да бъде разгледан от транспортната комисия и комисията по регионално развитие. Така, хората не знаят на какво основание е преценено, че е добре да бъде отстъпено това право на ползване безвъзмездно. Адвокат Стефанова е изискала цялата преписка и от нея не става каква би била ползата за общината ако бъде отдадено възмездно летището.

Жалбата е за нарушаване на административно-процесуалните правила и нарушаване на материалния закон. “Твърдим и считаме, че сме прави, че право на ползване върху летище може да бъде може да бъде учредено единствено по закона за концесиите, поне така казва Закона за гражданското въздухоплаване. Т.е. такава правна фигура като отстъпване право на ползване по ред различен от Закона за концесиите е невъзможен когато обекта е летище. Съдът ще се произнесе по нашата жалба и ако счете че тя е основателна би трябвало да отмени това решение на Общинския съвет и евентуално да даде указания по приложение на закона а именно да бъде спазен Материалния закон. Това очаквам да се случи”, категорична бе Стефанова.

“За мен това предложение страда от липса на конкретика кой, защо, кога и какво ще извърши и срещу какво. И най-вече защо Община Русе прецени, че обществения интерес ще бъде най-добре защитен ако бъде предоставено безвъзмездно това летище и то за един срок от 10 години, който е на границата със сделка на разпореждане, защото това е един дълъг срок, в който дори и да иска  един следващ общински съвет да вземе друго решение то няма да може ако той остане в сила” каза Стефанова.

Според нея допълнителните условия, които Община Русе наложи в договора касаят единствено дейността на фирмата наемател.

“Убедена съм, че “Еърпорт Русе” ще извършат дейностите заложени за първите две години, защото това е в техен интерес да го направят, но няма гаранцията за останалото. Казвам го, защото така разчитам решението на Общинския съвет, след изтичането на двете години няма предвидени санкции ако нещо не се случи”, заяви адв. Стефанова.

Тя допълни, че действията и не са политически и не са свързани с наближаване на предизборната кампания. Срокът за обжалване на решението тече от деня на публикуване на сайта на общината. Това е станало на 30 януари. За мотивиране на жалбата е било необходими време за набавяне на необходимата информация. “Няма политика в това, има интерес Русе да получи най-доброто от това летище. Изрично подчертавам, че не съм изискала спиране на този акт на Общината за да няма притеснения за ползвателите. Ако съдът реши, че решението е правилно те ще продължат да работят, ако реши, че не е правилно ще бъде отменен” поясни Рена Стефанова.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук