Проект „Маска“ ще следи носят ли се маски в Русия

0

Русия разработва система, която ще следи носят ли се маски. Това съобщава като  се „Раша Тудей“, като цитира програмата Национална техническа инициатива, създадена от президента Владимир Путин преди години.

Поинформация на https://trud.bg/,  „Маска“ ще следи за нарушения като отсъствие на предпазно средство против коронавирус или други подобни начини за индивидуална защита. Системата би трябвало да помогне в контрола на носене на маски от лекари, пациенти, посетители на държавни учреждения, като съобщава за нарушенията.

Според авторите на проекта „Маска“ може да намали вероятността от заразяване в детските градини, училищата, лечебните заведения и други места.

В болниците системата ще понижи заразяването с 50% в зелените зони, а в червените – с 95 на 100, казват от НТИ /Национална техническа инициатива/.

„Маска“ ще анализира видеоданните от различни ракурси, както и ще информира хората за спазване на профилактичните мерки за предпазване от коронавируса чрез приложение.

В Русия е въведено ползването на маска на всички обществени места, където има струпване на хора заради увеличилите се случаи на COVID-19.