Прогноза: Втората вълна на коронавируса няма да е последната

0

Втората вълна на епидемията от COVID-19, с която Европа се бори в момента, безспорно не е последната и има причини да се опасяваме от „няколко последователни вълни в края на зимата и напролет.

Това е прогнозата на научния съвет, който консултира френското правителство.

Според членовете на съвета, много е трудно да се предвиди колко ще трае втората вълна. „Това зависи от самия вирус, от неговата климатична среда, от мерките, които ще бъдат предприети за ограничаване на разпространението на вируса, от тяхното приемане и оттам – и от тяхното въздействие“, пише в становището на научния съвет, оглавен от Жан-Франсоа Делфреси.

Според учените, може да се изгради хипотеза за излизане от втората вълна в края на годината или началото на 2021 г. Това излизане би трябвало да бъде придружено от свеждане на разпространението на вируса към изключително контролирано равнище (максимум 5000 до 8000 нови случаи на зараза дневно),

Те посочват, че може да има няколко последователни вълни в края на зимата и пролетта на 2021 г., в зависимост от различни фактори: климатично състояние, равнище и оперативна ефективност на стратегията тестуване/проследяване/изолиране на положителните случаи. Затова европейските правителства са изправени пред задачата „да се справят с последователни вълни на възобновяване на епидемията, докато се появят първите ваксини и/или лечение, може би през второто тримесечие на 2021 г.