Прогнозират бум на сърдечно-съдовите заболявания след края на пандемията

0

Сегашната самоизолация, предизвикана от разпространението на коронавируса ще предизвика бум от сърдечно-съдови заболявания.

За това предупреждават експерти от цял свят. Като основна причина за това те посочват принудителното обездвижване и небалансирано хранене, както и липсата на общуване между хората.

Под ударите на тези заболявания ще попаднат не само хора на преклонна възраст, но и значително по-млади – около 35-годишни.

Всяка десета преждевременна смърт в света е свързана със заседналия начин на живот, са изчислили британски учени. Хора, които прекарват повече от 6 часа на ден в седнало или легнало положение, умират по-често на сравнително млада възраст от диабет, инфаркт или инсулт, предупреждават експертите

Специалистите от лечебни заведения „Медика“ в Русе вече алармираха за значително увеличен брой пациенти, постъпващи при тях с тежки инфаркти и инсулти. По думите на д-р Панайотов от кардиологичната клиника “Медика кор”, ежедневно постъпват по няколко пациенти. Затова специалистите съветват при първи симптоми на болка в гърдите и задух да се търси помощ веднага.