Лято „само за море“ обещават синоптиците

0

Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло и може би с малко по-сухо време.

Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. Очаква ни хубаво време до края на юни в България. Ще е топло, със следобедни превалявания, но не толкова чести, колкото бяха досега. Температурите в София ще достигнат и надминат 30-31 градуса, а в Горнотракийската низина, в Дунавската равнина и покрай Дунава температурите ще бъдат около 35 градуса, а понякога може да са и малко по-високи – 36-37 градуса. Тези температури се очаква да са във Видин, Лом, Русе, Плевен, но могат да достигнат и до 40 градуса, защото има такива индикации за началото на юли – в периода между 3 и 5 юли, каза климатологът.

По морето и особено по южното ни Черноморие, и в Южна България, август е месецът на засушаването, с минимум валежи, с ясно, хубаво и слънчево време. Много рядко, веднъж на 20 години, август е „отвратителен“ – с повече валежи и с по-хладно време. От 2000 г. студен и дъждовен август не сме имали, коментира проф. Георги Рачев.

Той препоръча на туристите да не забравят и септември, като подходящ за морска почивка, който по всички показатели, повече от 25 години, практически се доближава до летен месец. Сега туристическият сезон по нашето Черноморие продължава до 22 септември или до 1 октомври, особено за хората с различни заболявания, които не трябва да се излагат на слънце при високите температури, каза проф. Рачев.

Климатологът обобщи, че в България, по принцип, най-високи са температурите през юли, тъй като „слънцето е много високо, а земята е суха“. Високи са също и температурите през август у нас.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук