Осъдиха прокуратурата за бездействие заради шесторното убийство в Нови Искър

0
Pixabay

Прокуратурата е осъдена да плати 80 хил. лв. обезщетение заради бездействие по отношение на извършителя на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов, съобщи lex.bg.

В края на 2017 г. той застреля приятелката си Кети Кюхова, мъжа, с когото тя живееше – Неделчо Юнаков, двете им деца, приятел на дъщерята на Кюхова и майка й. След няколко дни издирване той бе открит мъртъв от полицията и бе обявено, че се е самоубил. Впоследствие стана ясно, че Ангелов е издирван неуспешно години наред, за да буде вкаран в затвора по присъда за блудство с дете.

Делото за обезщетение e заведено от брата на Кюхова – Иво Кюхов. Той е поискал 95 хил. лв. Основният му аргумент е, че ако Ангелов е бил в затвора, той е нямало да има възможност да извърши убийствата. Контрааргументът на прокуратурата е, че дори да е бил открит, той вероятно е щял да бъде освободен предсрочно по време на убийството. Ангелов е осъден през 2009 г. на осем години, а убийството е извършено в края на 2017 г.

Съдът не приема защитната теза на прокуратурата. В решението се посочва, че не са предприети достатъчно действия за издирването на Ангелов. Ако той е бил вкаран в затвора, към 1 2018 г. януари би трябвало да е още там.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.