Прокуратурата иска имунитета на русенски депутат от ПП

0

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на русенския депутат от „Продължаваме промяната“ Рена Стефанова, съобщиха от държавното обвинение.

В информацията тя е отбелязана с инициали, но единствената жена народен представител в този парламент с такива инициали е именно Рена Стефанова.

На 13 декември 2021 г. е образувано досъдебното производство за причинена катастрофа на пешеходна пътека. При инцидента депутатът е причинила средна телесна повреда на пресичаща на пътеката жена. Разследването е доказало, че Стефанова е извършител на престъплението.

С решение на ЦИК от 19 ноември 2021 г. Рена Стефанова е обявена за народен представител и след полагането на клетва добива имунитет. Затова досъдебното производство е прието по компетентност от Софийската градска прокуратура.

Образуваното досъдебно производство е възможно да продължи само с разрешение на парламента или при писменото съгласие на самата Стефанова съгласно чл. 70 от Конституцията на България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Във връзка със съобщението на прокуратурата в профила си във ФБ Рена Стефанова обяви, че още утре ще направи постъпки, за да бъде свален имунитетът й.

“Вярно е, че в началото на месец декември при потегляне на ляв завой, движейки се след голям джип, в последния момент забелязах пешеходка, която продължаваше пресичането си. Направих всичко възможно да спра, но за съжаление я закачих с бронята на автомобила си, което доведе до падането й на пътното платно”, разказва Стефанова. И допълва, че след катастрофата сама е откарала пострадалата в болница.

Народният представител твърди още, че е съдействала за разследването и е готова да “понесе съответните последици”, но попита: “Има ли връзка между поведението на главния прокурор и  обстоятелството, че работя активно за неговото отстраняване от поста“?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук