Прокуратурата най-накрая обяви имената на обвиняемите от Джи Пи Груп

0
157

Двамата са на свобода, защото били обвиняеми за пране на пари, а не за подкуп, оправда се Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров продължи с разкритията, които обеща в „Шоуто на Слави“ снощи, пише segabg.com. Пресцентърът му съобщи имената на двамата обвиняеми от Джи Пи Груп. Това са Георги Василев и Владимир Лозанов. Досега имената бяха крити, а на въпрос защо след като става дума за тежки обвинения, двамата са на свобода, Цацаров се оправда, че не били обвинени за подкуп, а „само“ за пране на пари. Сравнението беше със съдбата на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които от 7 месеца са третирани жестоко в ареста заради обвинение в подкуп от 70 хил. евро. Ето обвиненията на двамата от Джи Пи Груп, според съобщението на прокуратурата:

„ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

– за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага – за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

ВЛАДИМИР ЛОЗАНОВ

– за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага. Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв. Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна. На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.“